AMF Aktiefond Europa – Europabörserna återhämtade sig under stora kursrörelser
Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Europa – Europabörserna återhämtade sig under stora kursrörelser

Aktiefond Europa steg med 5,1 procent under årets andra kvartal, medan fondens jämförelseindex steg med 5,8 procent. Marknaden präglades under perioden av hög volatilitet.

Börserna föll inledningsvis kraftigt som en reaktion på beskedet från president Donald Trump den 2 april, om oväntat höga handelstullar mot omvärlden. I Europa resulterade Trumps så kallade ”befrielsedag”, Liberation Day, i en av de sämsta börsveckorna på decennier, med kursfall på över 10 procent.

”Kort därefter kom ett nytt besked från Trump om pausade tullar i 90 dagar, för att ge tid till förhandlingar. Sedan dess har börserna återhämtat sig som ett tecken på en underliggande optimism hos investerare och trots den mycket svaga inledningen noterar vi en uppgång för regionen som helhet”, säger fondens förvaltare Fredrik Thor.

Vid sidan av tulldebaclet fortsatte kriget i Ukraina med oförminskad styrka och konflikten i Mellanöstern eskalerade, vilket spädde på osäkerheten i marknaden ytterligare.

”Mot bakgrund av det osäkra omvärldsläget väljer många företag att avvakta med större investeringar, vilket kan få en dämpande effekt på konjunkturen, men risken för recession känns inte överhängande. Inflationen är också mer under kontroll och de flesta centralbanker har lättat på penningpolitiken”, säger Fredrik Thor.

Bland de stora börserna i regionen gick den tyska och den spanska bäst under kvartalet. Stockholmsbörsen, med sin stora andel exportbolag, var en av de som drabbades hårdast av ”Liberation Day” och stack ut som en av de svagaste.

När det gäller sektorer var utvecklingen spretig och såväl defensiva som cykliska sektorer stack ut på varsin sida om index. Bäst gick det för fastigheter, samhällsnyttiga bolag och IT. Sämst utveckling hade energi, sällanköpsvaror och hälsovård där bland annat läkemedelsbolagen drabbades av en oro över hur tariffer och regler för prissättning påverkar vinsterna framöver.

En av fondens främsta bidragsgivare till den relativa avkastningen var innehavet i den franska banken Société Générale som investerare fått upp ögonen för under året. Aktiekursen steg med 17 procent under andra kvartalet och är upp 79 procent i år.

”Ett annat positivt bidrag kom från innehavet i bryggerikoncernen Anheuser-Busch, som har en stor andel produktion i USA och därmed inte påverkades av tullhotet i samma utsträckning som några av konkurrenterna”, säger Fredrik Thor.

Bland de negativa bidragsgivarna till fondens relativa avkastning märktes Astra Zeneca och tillverkaren av ögonvårdsprodukter, Alcon.

Vad gäller utsikterna är marknaden fortsatt mycket svårbedömd. De geopolitiska konflikterna ser inte ut att avta i närtid och pausen i tullkriget närmar sig sitt slut.

”Förhandlingarna mellan USA och EU har gått trögt och Donald Trump har uttryckt att han tycker att européerna är svåra att förhandla med. Förhoppningen är att ett avtal ändå kan komma på plats och ge stöd till konjunkturen. Under rapportsäsongen hoppas vi också få ökad klarhet i hur bolagen bedömer utsikterna”, avslutar Fredrik Thor.

Fondens innehav är koncentrerade kring 25–30 aktiva positioner fördelade över olika sektorer. Fokus ligger på kvalitetsbolag med stark balansräkning, som bedöms vara undervärderade och ha en god förväntad avkastningspotential.
Börsvärldens nyhetsbrev