Avtal delvis klart i hamnkonflikten – Transport drar tillbaka varsel - Hamnarbetarförbundet siktar på strejk (uppdatering)
(uppdatering i hela texten)
ANNONS
Transportarbetareförbundet och Sveriges Hamnar har enats om ett nytt Hamn- och Stuveriavtal, vilket innebär att de varslade stridsåtgärderna dras tillbaka. Det kan dock trots detta bli en strejk som påverkar landets hamnar. Bakgrunden är att Hamnarbetarförbundet går ut i strejk efter att man lämnat medlingen.
"Det är inget beslut vi tagit lättvindigt, vi gör det för att vi behöver ökat skydd för förtroendevalda, och förändringar som ger även bemanningsanställda rätt till fritid", skriver Martin Berg, ordförande Hamnarbetarförbundet, på GP Debatt.
Berg motiverar det nya strejkvarslet med långvariga brister i arbetsgivarnas respekt för fackliga rättigheter. Sedan kollektivavtal slöts 2019 har de vanligaste tvisterna enligt fackordföranden gällt arbetsgivare som inte kallar facket till förhandlingar eller skyddsombud till riskbedömningar. Trots att dessa brott ofta leder till skadestånd efter processer i Arbetsdomstolen, ser facket ingen förändring. Skadestånden är enligt förbundet för låga för att påverka de multinationella bolag som dominerar branschen.
Facket kräver nu att högre skadestånd skrivs in i kollektivavtalet för att skapa en verklig kulturförändring där fackliga rättigheter respekteras. Strejken syftar också till att förbättra villkoren för bemanningsanställda i hamnarna. Hamnarbetarförbundet vill att högst 20 procent av arbetsstyrkan ska utgöras av inhyrd personal, vilket skulle leda till fler fasta anställningar. Förbundet kräver dessutom tydligare regler för hur bemanningsanställda får tas ut i arbete.
"Vi har nu, som vi alltid gör, genomfört en omröstning bland våra medlemmar där de med stor majoritet givit förbundets ledning mandat att varsla om konflikt för dessa avtalskrav", uppger Berg.
Samtidigt är delar av konflikten löst. Konflikten grundades i fackets krav på starkare regler mot missbruk av inhyrd personal. Den nu träffade överenskommelsen med Transportarbetarförbundet innebär just sådana förstärkningar.
- Nu har vi träffat ett avtal som på ett bättre sätt reglerar bemanningsfrågan, något som vi var beredda att gå ut i konflikt om. Avtalet innehåller även andra positiva delar till exempel införande av delpension. Uppgörelsen kommer skapa trygghet, långsiktighet och bättre villkor för våra medlemmar i hamnarna, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.
Avtalet innehåller även andra förbättringar, såsom införandet av delpension från 2026 och stabila löneökningar för hamnarbetare.
Avtalsperioden löper från 1 maj 2025 till 30 april 2027. Parterna är också överens om att tillsätta en arbetsgrupp för att utvärdera framtida lönesystem, med fokus på kompetens och erfarenhet.