Lancelot Sverige ökade 1,5 procent i juni - Camurus gynnade avkastningen efter annonserat licensavtal
Bildkälla: Stockfoto

Lancelot Sverige ökade 1,5 procent i juni - Camurus gynnade avkastningen efter annonserat licensavtal

Fonden Lancelot Sverige A steg 1,5 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,4 procent och är därmed bättre än index som har ökat 2,3 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Erik Bertilsson.

Inledningsvis skriver förvaltaren att ett turbulent första halvår avslutades med ett lugnare juni.

"På kort sikt ser tillväxten i världsekonomin svag ut, men det är vid det här laget relativt välkänt och marknaden kommer snarare fokusera på utsikterna inför slutet på året och 2026. Här lutar vi åt det positiva hållet, även om osäkerheten fortfarande är stor."

Hittills i år menar man att avkastningen har varit god, trots en knepig makromiljö.

Fondens positiva utvecklingen hänvisas främst till det större innehavet Asmodee, som tidigare i år särnoterades från Embracer, samt till de portföljförändringar som genomfördes under den svaga börsen i april.

Dessutom har mindre bolag utvecklats starkare än större. Bland enskilda positiva bidragsgivare under det första halvåret nämns Alimak, Medicover, Addlife samt Asker som nu avyttrats. I den negativa vågskålen återfanns Bonesupport och Sedana.

Man vänder blicken mot bolagsspecifika nyheter, och konstaterar att Camurus i juni annonserade ett samarbete- och lincensavtal med Eli Lilly. Aktien steg 19 procent under månaden.

"I takt med att nya läkemedel kommer till marknaden (egna och via partner) förväntar vi oss kraftig tillväxt under många år framöver. Kliniska och regulatoriska bakslag kan fortfarande komma längs vägen, men bolaget står inte och faller med en produkt och värderingen är fortfarande försiktig givet den långsiktiga potentialen", kommenterar förvaltaren.

En negativ kursreaktion syntes istället i Sedana efter att bolaget släppt sekundära effektmått. Enligt Bertilsson var resultaten positiva överlag men inte signifikanta, varför marknaden handlade ned aktien. Aktien anses ha en attraktiv risk/reward givet en låg värdering. Innehavet är dock litet med tanke på en viss regulatoriska risk.

Avslutningsvis nämner man OssDsign. Bolaget tog under månaden in nytt kapital, vilket tillsammans med en eller flera potentiellt framgångsrika kliniska studier spekuleras kunna ge möjlighet att växa snabbare, nå en högre marknadsandel samt göra bolaget högintressant som uppköpsobjekt för de större ortopedibolagen.

Fondens innehav i Bonesupport och Camurus var de största positiva bidragsgivarna under månaden, medan Vimian och Embracer hade störst negativ påverkan på avkastningen.

Fondens genomsnittliga aktieexponering var 99 procent under månaden. Fonden ägde vid månadsskiftet aktier i 31 bolag.

Lancelot Sverige A, %juni, 2025
Fond MM, förändring i procent1,5
Index MM, förändring i procent0,5
Fond i år, förändring i procent9,4
Index i år, förändring i procent2,3
Börsvärldens nyhetsbrev