gästanalys Bioextrax är ett bolag som har sitt ursprung i forskningen från avdelningen för bioteknik på Lunds universitet.Bolaget grundades år 2014 och noterades på Spotlight under våren 2020. Själva affärsidén är att genom sin bakteriebaserade teknik utvinna användbara produkter ur organiskt avfall.
Bolaget började sin forskning med att utvinna en typ av Bioplast som kallas PHA och efter en stund insåg de även att denna teknik kan användas för att bryta ner fjädrar till proteintillskott som kan användas i djurfoder, samt fibermaterial som har potential att användas i bland annat textilindustrin. Vad det gäller kapitalbehovet skall bolaget vara fullt ut finansierat till utgången av 2021 baserat på de pengar man har fått in via IPO och de pengar man kommer få in via inlösen av optioner (TO1) i början av 2021. Därför behöver man som investerare inte oroa sig för eventuella nyemissioner med kraftig utspädning i närtid. Bolagets affärsmodell som går ut på att licensiera ut sin teknik innebär för övrigt låga löpande kostnader vilket torde innebära att eventuella framtida nyemissioner är av ganska liten storlek i relation till bolagets marknadsvärde.
Protein från fjädrar till djurfoder
Fjädrar från kycklingar och kalkoner består till omkring 90% av en typ av protein som heter keratin. Forskarna som grundade Bioextrax insåg snabbt att fjädrar från slakterier går att använda för att utvinna protein, vilket man kan tillsätta i djurfoder. Keratin i sig har djur och människor svårt att bryta ner men det proteinet som Bioextrax får fram ur denna process kan alltså djur och människor bryta ner mycket bättre än keratin.
Som det ser ut i nuläget slängs bara fjädrarna och denna avfallshantering är givetvis långt ifrån gratis. För slakterierna borde det därför finnas ett intresse för Bioextrax teknik om det går att bevisa att de tjänar mer på att ta vara på fjädrarna och sälja vidare proteinet som ingrediens för djurfoder. I nuläget har bolaget ett utvärderingsavtal med ett större avfallsbolag gällande produktion av proteiningrediens för djurfoder. Detta skulle då kunna användas istället för till exempel soja som djurfoder. Enligt bolaget är det detta affärsområde som ligger närmast för kommersialisering.
Mikrofibrer från fjädrar
Parallellt med att utvinna protein ur fjädrar är tanken även att ta vara på de mikrofibrer som finns i fjädrarna. Dessa är i sin natur biologiskt nedbrytbara. Bolaget har i tester kunnat påvisa att man kan förbättra elasticiteten i bioplaster genom att blanda bioplasten med mikrofibrer. Nyligen ingick Bioextrax in i ett så kallat utvärderingsavtal med Will & Co för att undersöka möjligheterna med att kommersialisera affärsområdet kring mikrofibrer.
Bioplaster
Bioplaster är de plaster som produceras ur organiskt material, t ex socker och majs. I nuläget är nästan all plast som produceras baserad på olja. Då vi vill flytta samhället i en mer hållbar riktning och minska vårt beroende av olja är det enligt många önskvärt att den traditionella plasten ersätts av bioplaster. Det är viktigt att notera att en bioplast INTE behöver vara fullt biologiskt nedbrytbar/komposterbar för att få kallas för en bioplast.
Den typen av bioplast som Bioextrax arbetar med kallas för PHA och dessa är fullt biologiskt nedbrytbara och skapar heller inga giftiga restprodukter under själva nedbrytningsprocessen. Bolaget själva menar på att deras sätt att producera PHA är upp till 50% billigare jämfört med konkurrenterna och detta gör att PHA då skulle få ett konkurrenskraftigt pris gentemot den traditionella oljebaserade plasten. Vad bolaget själva menar är unikt i deras produktionsprocess är att man inte behöver tillföra några kemikalier i själva processen vilket gör det billigare och mer miljövänligt än konkurrenternas produktion av PHA.
Bolaget har just nu förstudier och testprojekt med ett flertal större bolag som kan tänkas bli en slutanvändare av bioplasten PHA. De två projekt som är av störst intresse är ett stort kosmetikabolag och ett stort amerikanskt kemiföretag med 55 000 anställda.
Under september månad tecknade bolaget även ett utvärderingsavtal med en biodrivmedelsproducent för att utvärdera den kommersiella potentialen i att producera PHA.
https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/09/17/bioextrax-bioextrax-tecknar-samarbetsavtal-med-ecobransle-avseende-bioplastproduktion.html
Varför investera i Bioextrax?
Målsättningen är att bolaget skall nå ett positivt kassaflöde år 2022. Bolaget rullar på få anställda och de har låga fasta kostnader. Min förhoppning är att med bolagets nuvarande kassa och de pengar som kommer in via inlösen av optioner täcker bolagets kapitalbehov under 2021. Det räcker att endast ett av de tre affärsområdena jag har diskuterat tar fart för att bolaget snabbt ska gå med vinst och visa ett positivt kassaflöde. Jag bedömer bolagets målsättning som trovärdig, med brasklappen att det givetvis kan ta längre tid och kosta mer än man tänkt sig innan bolaget blir lönsamt.
Bioextrax är ett relativt okänt bolag som borde vara av intresse för alla som är intresserade av hållbarhet. Den som köper in sig nu gör det när bolaget är relativt okänt och därför är värderingen relativt låg.
Som det ser ut nu är det relativt få ägare som håller hårt i sina aktier, när väl intresset börjar ta fart är det därför väldigt troligt att de som vill köpa in sig gör det till ett mycket högre pris än idag. Riktkurs sätter jag till 65 kronor inom ett år. Detta är en köpvärd aktie
Disclaimer:
Jag äger aktier i bolaget och kan inte anses som oberoende. All handel med värdepapper så som aktier medför en risk och beslut att handla sker på eget ansvar. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde.
Ansvarsfriskrivning
Analysen ska inte ses som någon form av investeringsrådgivning utan som uppmuntran att själv läsa på om bolaget och dra egna slutsatser. Analysen är i huvudsak baserad på av bolaget kommunicerad information och viktiga externa aspekter kan därför oavsiktligt ha missats. Reservation för att oavsiktliga felaktigheter kan förekomma men analysen är gjord utifrån författarens bästa förmåga.
Författaren: Alexander Eriksson äger aktier i bolaget
LÄS MER