Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Världen – låg exponering mot svenska aktier gynnade avkastningen

AMF Aktiefond Världen avkastade 6,7 procent under årets andra kvartal, medan fondens jämförelseindex steg med 5,7 procent.

Kvartalet inledde avvaktande efter den rekyl som uppstod i samband med bankkrisen i mars, men börshumöret hämtade sig relativt snart.

Fonden gick bättre än sitt jämförelseindex. Den utländska delen av portföljen bidrog positivt, liksom att fonden hade en lägre exponering mot svenska aktier än i normalfallet, då kronan försvagades kraftigt under det andra kvartalet.

Tekniksektorn gick ännu starkare under det andra kvartalet och bland de bolag som gynnade avkastningen i fondens utlandsdel märktes Microsoft och chiptillverkaren Nvidia.

”AI var den stora snackisen och Nvidias urstarka kvartalsrapport ledde till ett rally i AI-relaterade aktier. Vinnare i början är främst tillverkare av hårdvaran som behövs för att träna algoritmerna”, säger fondens förvaltare Björn Lind.

Ett annat innehav som gynnades var Nvent som bland annat levererar utrustning till serverhallar. Negativa bidrag kom från bioteknikföretaget Wuxi Biologics, Sempra Energy.

Den kinesiska tillväxten nådde inte upp till förväntningarna och börsen utvecklades svagt. Tokyobörsen stack däremot ut som en av de starkare och fondens förvaltare tror fortsatt på japanska aktier.

På Stockholmsbörsen utvecklades fastighetsbolagen mycket svagt till följd av det stigande ränteläget. Fondens Sverigedel gick något sämre än sitt jämförelseindex. Innehaven i Thule, HMS Networks och SEB bidrog positivt till fondens relativa avkastning, medan Beijer Ref, Atlas Copco och Hexatronic stod för de största negativa bidragen.

Inför återstoden av året konstaterar fondens förvaltare att mycket talar för att vi närmar oss slutet på centralbankernas åtstramningar. I närtid kommer konjunkturen och företagens vinstutveckling att vara i fokus.

”Vi förväntar oss en avmattning och det finns en risk för att rapporterna inte lever upp till förväntningarna. Aktiemarknaden har dock en tendens att blicka längre framåt och mycket talar för att tillväxt och företagsvinster kan vända uppåt 2024.”

Fondens tillgångar var vid halvårsårsskiftet jämnt fördelade mellan Sverige och utlandet. Den utländska aktieportföljen är balanserad med innehav i bolag som bedöms ha goda utsikter sett till långsiktiga trender, däribland Microsoft och Nvidia (digitalisering/AI), Nvent (elektrifiering) och Saint Gobain (grön omställning). De största svenska innehaven är Investor, Volvo och SEB.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER