Bildkälla: Stockfoto

Amerikanska fondjättar ratar kinesiska techjättar - tar positioner i amerikanska motsvarigheter istället - Nikkei Asia

Större fonder i USA minskar sin exponering mot kinesiska aktier samtidigt som de istället ökar sitt innehav i amerikanska teknikjättar. Ett bolag som flera dock har minskat sina positioner inom är Apple. Det visar en genomgång som Nikkei Asia gjort.

Oron för en avmattning av den kinesiska ekonomin har ökat sedan i augusti, då kreditriskerna hos ledande fastighetsutvecklare som China Evergrande Group fördjupades.

Nasdaq Golden Dragon China Index, som följer kinesiska bolag noterade på New-Yorkbörserna, hade sjunkit med 15 procent i slutet av september från den senaste toppen i slutet av juli, noterar Nikkei Asia.

Några exempel ges utifrån den innehavsrapportering som gjordes i september (13F-rapportering):

Appaloosa hade minskat sitt innehav i Baidu med 38 procent från slutet av juni till slutet av september. Vidare hade innehavet i Alibaba och JD.com minskat med 20 procent respektive 11 procent.

Tiger Global Management hade dumpat hälften av sitt innehav i JD.com men även Kanzhun, inom onlinerekrytering.

Vidare hade Soros Fund Management avyttrat omkring 70 procent av sina köpoptioner i e-handelsbolaget PDD Holdings.

Vilka amerikanska techbolag har de då istället ökat inom?

Third Point har till exempel köpt in sig i Meta, ökat sin position i Microsoft med 46 procent och Amazon med 14 procent.

Pershing Square Capital Management hade markant ökat sitt innehav i Alphabet.

Flera hedgefonder har köpt aktier i Nvidia, däribland Bridgewater Associatets och Tiger Global.

Apple utmärker sig dock som ett undantag: Appaloosa har sålt hela innehavet i Apple (480 000 aktier) till fördel för bland annat Amazon.

Soros förvärvade en större mängd säljoptioner än faktiska aktier i Apple, vilket indikerar att de förväntar sig att aktiekursen kommer att gå ner, skriver sajten.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER