Krönika AI-revolutionen är nu i full gång och erbjuder enorma möjligheter för svenska företag och kan bidra med ett stort välstånd till svenska samhället. Men det gäller att politiker, investerare och företag inser att segregationen av tillgång till teknisk infrastruktur är en stor risk och att de tar itu med frågan om moln- och AI-oligopol och dess skadliga konsekvenser för svenska företag. Det skriver Kevin Cochrane, marknadschef hos molnutmanaren Vultr.
Oligopolet inom molntjänster – AWS, Google Cloud och Azure – kastar i dag en mörk skugga över svenska teknikdrivna företag och hindrar innovation och AI-utveckling. Oligopolet riskerar att äventyra potentialen och affärsmodellerna för svenska företag.
De flesta bolag som i dag vill ligga i framkanten av den tekniska utvecklingen har oftast inget annat val än att lägga alla sina resurser och teknik i en korg – hos någon av de stora molntjänsterleverantörerna. Men bekvämligheten, expertisen och de integrerade tjänsterna som en molnleverantör erbjuder har skapat en stor beroendeproblematik och eftersom majoriteten av GPU-chipen, som behövs för all AI-utveckling, nu hamnar i händerna på de stora molntjänstleverantörerna ökar priserna kraftigt. De svenska företag som satsar på AI får det därför svårt att skapa hållbara affärsmodeller på grund av de höga GPU-kostnaderna.
Den oligopolliknande kontrollen över kritiska tekniska resurser hämmar global innovation och skapar ett scenario där teknikrav som Sverige riskerar att hamna på efterkälken. Det är hög tid att branschaktörer, regeringar och investerare tar sitt ansvar och snabbt agerar för att undvika en innovationskris som orsakas av att den globala molninlåsningen nu även hämmar AI-utvecklingen.
Regeringen och EU bör vidta proaktiva åtgärder för att säkerställa en jämn fördelning av GPU, främja konkurrensen inom molntjänster och AI och tvinga alla molnleverantörer att stödja standarder för molninteroperabilitet. Genom att främja regelverk som uppmuntrar öppna standarder kan man skapa en miljö där det finns en god tillgänglighet och valfrihet för köpare och där leverantörer konkurrerar utan att skapa inlåsning, vilket bryter upp den monopolistiska kontrollen av ett fåtal molnerbjudanden och i förlängningen AI-erbjudanden.
Företagen själva kan arbeta med öppna molnstandarder. Att stödja utvecklingen av alternativa molnleverantörer, delta i arbetet med att etablera öppna standarder och anamma initiativ för digital suveränitet är sätt för företag att bidra till en mer rättvis och konkurrenskraftig miljö och samtidigt undvika stigande kostnader för AI-utveckling.
På så sätt kan vi säkerställa den tekniska AI-framtiden för svenska företag.
LÄS MER