Bildkälla: Stockfoto

Viceroy attackerar SBB för Brookfield-affären, säger att tillgångar såldes till betydligt högre rabatt

Blankarfirman Viceroy Research vevar igen mot fastighetsbolaget SBB, denna gång på grund av Brookfield-affären.

SBB meddelade i slutet av november att det säljer 49 procent av sin portfölj bestående av utbildningsfastigheter till kanadensiska infrastrukturinvesteraren Brookfield. Aktierna säljs till det nybildade bolaget Educo där SBB förblir majoritetsägare och ansvarig för driften och förvaltningen.

Viceroy går nu till attack mot flera av SBB:s uttalanden kring affären och kallar dem för “absurda och osanna”.

Detta gäller bland annat att transaktionspriset sker till mellan en premie på 2,7 procent och en en rabatt på 2,7 procent i förhållande till bokförda värden, beroende på utfallet av tilläggsköpeskillingarna. Viceroy kallar detta för “kreativ bokföring”.

Enligt Viceroy ligger det faktiska transaktionsvärdet av Brookfield-affären på 40 miljarder kronor och omfattar 44,9 miljarder kronor av SBB:s tillgångar. Detta motsvarar en betydligt högre rabatt på 11 procent av det bokförda värdet.

Viceroy bedömer också att affären kommer påverka SBB:s avkastning betydligt och förmåga att fortsätta ge utdelning.

“Kontantintjäningsförmågan kommer att falla under årets utdelningsnivå. Vi noterar att SBB kommer att fortsätta att behöva låna pengar för att upprätthålla sin utdelning. Vi tror inte heller att hyresjusteringar på +9 procent är genomförbara, med tanke på de marknadsförhållanden som hittills observerats”, skriver Viceroy.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER