Bildkälla: Stockfoto

Börsvärlden har träffat poddaren och frilansjournalisten Isabella Ahmadi

intervju I sin podd ”Smarta cash” möter Isabella Ahmadi spännande personer för samtal om ämnen som sparande, aktier och boende till karriär, relationer och ekonomisk jämställdhet. Lyssnarna har fått en fördjupad insikt och kunskap av nämnda ämnen av framträdande branchprofiler såsom Johanna Kull, Frida Bratt, Sharon Lavie, Lingyi Lu och Maria Landeborn. I skrivande stund finns det 34 avsnitt att ta del av. Isabella arbetar, förutom med podden, idag med kommunikation och PR.

Berätta lite om ”Smarta cash”, vad vill du att lyssnarna ska ta med sig?

– Att det går att fatta smarta ekonomiska beslut och få sina pengar att växa utan att vara “ekonom i kostym”. Tanken med Smarta cash är att lyfta fram det vardagsnära i privatekonomin och väcka nyfikenhet kring investeringar. Pengar angår oss alla, men vi har olika förkunskaper, intresseområden och personligheter. Det vill jag möta upp genom att prata pengar ur alla perspektiv, från budget, sparande och börsen till relationer, mat, psykologi, jämställdhet, ja you name it! 

Att leda en podd som Smarta cash måste vara inspirerande. Hur mycket lär du dig själv under intervjuerna?

– Gästerna är poddens hjärta och deras varierande expertis har gett mig, och förhoppningsvis även lyssnarna, otroligt mycket kunskap. Ren fakta självklart, men även fördjupande resonemang, egna tankesätt och verktyg att analysera. Det tror jag öppnar upp för att lyssnarna spinner vidare och själva reflekterar och tillämpar. Oftast gästar professionella experter podden, men ibland har jag med inspirerande privatpersoner och att få höra om riktiga människors ekonomiska resor är ovärderligt. 

Vad har du för argument mot de som tycker sparande och ekonomi är tråkigt och att det gäller att leva för stunden?

– Att leva sitt liv är ju högst individuellt och jag tror på att fråga sig själv vad vill du just nu, om två år, om tio år? Medvetandegör dina drömmar och passioner och hitta en balans mellan hur mycket du vill spendera nu vs spara till senare. Sparande blir kul när man ser det som ett medel för att förverkliga sina drömmar. För det kommer en stund även i framtiden där man vill spendera, så se till att bädda bra redan nu så du kan göra det du vill sen.

Du intervjuar bara kvinnor i podden. Varför har du valt att göra så? 

 – För att representationen inom finansvärlden och ekonomimedia är skev. Fler röster behövs. Varför investerar färre kvinnor än män på börsen? Här finns massor med sparpengar som skulle kunna investeras. Representation och förebilder är viktigt och därför lyfter jag fram kvinnliga experter, men utan att göra en grej av det i innehållet. Det är helt enkelt grymt kompetenta gäster med olika bakgrund som pratar om sin respektive expertis. I det lilla tilltalar det förhoppningsvis lyssnare som känt att ekonomi inte är något för dem, och i det stora hoppas jag att det bidrar till en bättre ekonomisk jämställdhet och jämlikhet.

I avsnitt #26 pratade du om börsens gyllene regler med Maria Landeborn. Vad minns du mest från det avsnittet?

 – Maria Landeborn är en av mina största förebilder inom investeringar, dels för att hon sitter på imponerande kunskap men också för att hon förklarar så himla enkelt och inkluderande. Därför minns jag allt! Till exempel att alla kan lyckas på börsen men att börspsykologi är en avgörande faktor för framgång med investeringar. Att sitta still i båten och inte agera känslomässigt på marknadens svängningar är en viktig punkt Maria tar upp. Med en strategi är det lättare att ha is i magen.

Vilka är dina tre bästa råd runt ekonomi och sparande?

– Investera långsiktigt, sprid risken och spara regelbundet. Ett supermantra för den som sparar på börsen. När det kommer till vardagsekonomi tycker jag att man kan börja gräva där man står. Är du värsta gourmanden? Utmana dig själv med matlagning från butikernas svinnhylla och pressa priset på matkassen. Har du vinnarskalle? Gör det till en tävling att hitta t ex bästa elavtalet och bolånet. Samt prata ekonomi med barnen! Inkludera dem i åldersanpassade snack om pengar och lär dem hur härligt det är att spara och investera. Tänk om fler tonåringar visste vad ränta-på-ränta-effekten är, vilket engagemang i börsen vi skulle se.

Avslutningsvis Isabella, vad har du själv för strategier runt investeringar och sparande? 

– Flera parallella strategier! Använder gärna sparmål som morot, som till exempel ett miljonärskonto, ett semesterkonto och ett pensionskonto. Olika mål, olika risknivå. Jag har alltid sparat men är relativt nykär i börsen, och därför är jag just nu väldigt engagerad i både aktie- och fondsparande. Dessutom testar jag att ha vad jag kallar ett “Skippa-konto”. Det är ett ISK dit jag överför pengar som jag annars hade slösat på onödigheter och spontanköp, kanske ett nytt mobilskal när mitt gamla fortfarande funkar. Skippapengarna investerar jag en gång i månaden i fonder och kontot är redan uppe i några tusen!

Läs mer om PODDEN

Text: Joakim Erlandson vd, Börsvärlden

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER