Mycket talar för gradvis återhämtning i svensk ekonomi, Riksbanken har sänkt klart - Nordea
Bildkälla: Stockfoto

Mycket talar för gradvis återhämtning i svensk ekonomi, Riksbanken har sänkt klart - Nordea

Den globala osäkerheten är stor, men mycket talar för att den gradvisa återhämtningen i svensk ekonomi fortsätter framöver. Riksbanken har sänkt klart styrräntan och kronan stärks ytterligare framöver.

Det skriver Nordea i sin senaste konjunkturprognos.

Nordea konstaterar att det har varit en turbulent inledning på året, men det är viktigt att inte fastna i nuläget utan att blicka framåt. I takt med att handelsavtal kommer på plats minskar osäkerheten och stämningsläget bör vara ett helt annat i höst.

- Svensk ekonomi har god motståndskraft och Sverige har bättre förutsättningar än många andra länder att rida ut stormen. Styrräntan har i stort halverats sedan toppen, hushållen har i utgångsläget ett högt sparande och vi går valår tillmötes med en expansiv budget, säger Annika Winsth.

Den svenska BNP-tillväxten, kalenderjusterat, väntas visa en ökning med 1,8 procent i år och stiga 2,5 procent nästa år. De tidigare prognoserna, från 22 januari, var 1,6 respektive 2,6 procent.

Nordea uppger att handelskonflikt och en påtaglig osäkerhet påverkar den globala efterfrågan. Den svenska tillverkningsindustrin tycks dock stå emot relativt väl och de direkta effekterna på den svenska ekonomin är begränsade.

- Inflationen ligger långt över målet under stora delar av innevarande år. Därmed är det inte en miljö för räntesänkningar. Vi räknar med att Riksbanken avvaktar och när inflationen faller tillbaka i höst är konjunkturutsikterna bättre och behovet av att sänka styrräntan borta, säger Annika Winsth.

Nordea bedömer också att starka offentliga finanser samt relativt gynnsamma konjunkturutsikter talar för att den svenska kronan stärks ytterligare ned mot 10,50 mot euron under 2026.

- Det är klokt att vara ödmjuk i ett osäkert läge, men det tycks som att den nya administrationen i USA har intresse av att handelskonflikten minskar framöver. Dessutom fungerar räntemarknaden som en vakthund. Förutsättningar finns därmed för en stabilisering även av den globala konjunkturen, säger Annika Winsth.

Den europeiska centralbanken, ECB, väntas sänka styrräntan ytterligare en gång till 2 procent.

Sverige202420252026
BNP, kalenderkorrigerad, procent1,01,82,5
KPIF, årsgenomsnitt, procent1,92,51,5
Styrräntan (årsslutet), procent2,752,252,25
EUR/SEK (årsslutet)11,4810,7010,50
Källa: Nordea
Börsvärldens nyhetsbrev