Bildkälla: Stockfoto

Lannebo Småbolag minskade 11,9 procent i september - utmanande miljö för konsumentrelaterade bolag

Fonden Lannebo Småbolag minskade 11,9 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 11,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 39,2 procent och är därmed sämre än index som har minskat 38,7 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Per Trygg och Hjalmar Ek.

Initialt skriver förvaltarna att september var en börsmånad med få bolagsspecifika nyheter, i väntan på rapportsäsongen som tar fart i oktober. Vidare skriver förvaltarna att det inte var någon avsaknad av stora nyheter på det makroekonomiska planet, vilket uppges vara det som i första hand var drivande för börsutvecklingen under månaden.

Centralbanker bjöd på räntehöjningar under september, där bland annat den svenska Riksbanken utmärkte sig med en höjning av reporäntan med en hel procentenhet.

"De kraftigt stigande räntorna innebär en tung belastning för redan hårt pressade konsumenter, som även möter stigande levnadskostnader i form av höga elpriser samt generell varuprisinflation. Risken är att den penningpolitiska åtstramningen blir för kraftig och för sen, i ett läge där många insatsvaror redan fallit kraftigt i pris. Som ett exempel på detta har kostnaden för containerfrakt mer än halverats sedan toppnoteringarna för ett år sedan. Även om det sannolikt kommer att dröja innan avtagande insatskostnader får genomslag i KPI är de ändå en tydlig indikator på att flaskhalsarna i försörjningskedjorna avtar i snabb takt. Kraftiga räntehöjningar i ett sådant läge riskerar att ha en större åtstramande effekt än avsett. Vi bedömer fortsatt att det för långsiktiga investerare finns betydande värden i flertalet börsbolag i dagsläget", skriver förvaltarna.

Electrolux, Mips och Thule vinstvarnade under månaden. Efterfrågan på Thules produkter i främst cykelkategorin är drabbad av att återförsäljare har stora lager samt att efterfrågan avtar. Denna dynamik uppges synas på flera håll i konsumentbolag.

Innehaven i Indutrade, AAK och Addnode ökades under månaden då förvaltarna ser goda förutsättningar för långsiktigt bra riskjusterad avkastning. Innehaven i Huhtamäki, Systemair och Elekta har samtidigt avyttrats.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Trelleborg, Addtech och Lagercrantz med portföljvikter om 7,7, 6,3 respektive 4,4 procent.

Industrivaror och -tjänster var den största sektorn i fondens portfölj med en exponering om 50,4 procent.

Lannebo Småbolag, %september, 2022
Fond MM, förändring i procent-11,9
Index MM, förändring i procent-11,2
Fond i år, förändring i procent-39,2
Index i år, förändring i procent-38,7
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER