Bildkälla: Stockfoto

Stockholmsbörsens utveckling och en historisk tillbakablick

gästkrönika I följande gästkrönika skriven av Martin Ström, Content Manager hos Optimizee, kan du läsa om Stockholmsbörsen historiska och utveckling och varför du bör investera i svenska bolag.

Sedan andra världskriget bröt ut, och USA blev världens nya stormakt, har landet kommit att få ett allt större inflytande i världen. Sverige är ett tydligt exempel på ett land som med tiden kommit att imitera amerikanska traditioner, musikstilar och konsumtionsmönster allt mer ju längre tiden går.

USA har också kommit att bli ett starkt finansiellt centrum till vilket världen riktar sina ögon mot både under oroliga och optimistiska börsklimat. Frågan är om vi inte tittar lite för mycket på USA? Vore det inte också klokt att fokusera minst lika mycket, eller mer, på det vi har hemma i Sverige?

Stockholmsbörsen - Ta dig en titt inom Sverige

Här om dagen slog det mig om man bör spara i en svensk indexfond eller utländsk indexfond. Jag tycker att man ständigt får höra investerare och analytiker prata om att diversifiera sig. Detta genom att inkludera utländska aktier, indexfonder och obligationer i portföljen.

Frågan är dock om det inte räcker med att endast ha ett sparande på hemmaplan i svenska aktier, utan att behöva tänka brett och internationellt? Stockholmsbörsen har exempelvis haft en fantastiskt historisk utveckling, både vad gäller avkastning och hur det spelat en viktig roll för svensk ekonomi.

Det har dessutom inneburit att svenska företag har kunnat få enklare tillgång till kapital, samtidigt som det öppnat upp möjligheten för svenska småsparare att investera i innovativa och växande svenska bolag. Läs mer om Stockholmsbörsen idag

Jag blir lätt upprörd över allt fokus på USA. Vad jag anser är att det finns tillräckligt många fina svenska bolag att investera i utan att man måste behöva titta över gränserna. Du kan dessutom handla svenska aktier och fonder till klart förmånligare avgifter.

Stockholmsbörsen utveckling

Jag blir fascinerad över Stockholmsbörsens historia som sträcker sig så långt tillbaka som till år 1563. På samma plats som Stockholms blodbad en gång ägde rum, Stortorget, kom att bli Stockholms nya handelsplats. Det skulle dock dröja ända fram tills år 1863 som Stockholmsbörsen skulle komma att ta form.

Sedan Stockholmsbörsen öppnade har den spelat en viktig roll för svensk ekonomi och företagande. Bland annat svarade Stockholmsbörsen för ett viktigt tekniksprång år 1918 då det traditionella handelssystemet, med dåtidens telefonväxlar, ersattes av ett elektromekaniskt handelssystem.

Idag är Stockholmsbörsen Nordens främsta värdepappersbörs, med cirka 1 000 stycken noterade bolag. Stockholmsbörsen har dessutom under de senaste åren avkastat minst lika mycket, eller mer, än det amerikanska indexet S&P 500.

5 års historik

Mellan mars 2018 och mars 2023 har OMXS30 (vilket presenterar de 30 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen) avkastat i stort sett lika mycket som S&P 500 (cirka 43 % vardera).

 

(S&P 500 i blått och OMXS30 i gult)

3 års historik

Mellan mars 2020 och mars 2023 är deras historiska avkastning i stort sett identiska (cirka 63 % vardera), även om S&P 500 avkastat någon procentenhet högre än OMXS30. 

 

(S&P 500 i blått och OMXS30 i gult)

1 års historik

Tittar vi dock på hur OMX30 presterat det senaste året, mellan mars 2022 och mars 2023, har OMXS30 slagit S&P 500 med cirka 7 procentenheter.

 

(S&P 500 i blått och OMXS30 i gult)

 

Du hade med andra ord få tillräckligt bra avkastning genom att ha investerat på den svensk börsen, istället för på den amerikanska. Själv tycker jag också att det känns tryggare att investera i svenska bolag med tanke på att man inte utsätter sin portfölj för någon valutarisk.

Titta först och främst i Sverige

Jag uppmanar alltså svenska småsparare till att inte fokusera alltför mycket på amerikanska bolag, såsom Tesla, Apple och Amazon. Undersök först och främst i vilka bolag du kan handla aktier i Sverige.

Exempelvis är H&M och Scania stora bolag som har starka marknadspositioner inom sina respektive branscher. Vidare kan det vara en god idé att titta på mindre svenska bolag då Sverige är kända för sin innovation. Så innan du börjar titta internationell, titta först och främst på Stockholmsbörsen.

 

 

 

Krönikör: Martin Ström, Content Manager hos Optimizee.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER