Bildkälla: Stockfoto

Företagen får dras med allt högre elpriser - nu uppe på rekordnivåer

De svenska företagen får dras med högre och högre elpriser. Enligt en undersökning gjord av Statistiska centralbyrån (SCB) nådde företagens elpriser i augusti nya rekordnivåer.

SCB:s index som visar elprisernas utveckling steg från 239 punkter i juli till 385 i augusti.

"Naturgasen har ökat i pris sedan mitten av 2021 och ligger nu på höga nivåer. Det har varit en bidragande orsak till de ökade elpriser som företagen upplever nu", kommenterar Chatrine Lundbeck, statistiker på SCB, utvecklingen.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har redan höga elpriser stigit allt mer. Frågan om höga elpriser blev ett huvudämne i årets valdebatt, och innan valdagen presenterade regeringspartiet Socialdemokraterna flera olika åtgärder, exempelvis ett högkostnadsskydd.

Högerpartierna - de som fick majoritet i valet och som i nuläget sonderar för att bygga en regering - har även de lovat att ta itu med de höga elpriserna.

Även Riksbanken har sina ögon på elpriserna, samt vad politikerna tänker göra för att hantera dem. På sin pressträff efter den historiska räntehöjningen på 1 procentenhet sade riksbankschefen Stefan Ingves att hur finanspolitiken väljer att kompensera konsumenter för höga elpriser i vinter kommer påverka inflationstakten.

I Sverige bestäms finanspolitiken av riksdagen medan penningpolitiken styrs av Riksbanken.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER