Bildkälla: Stockfoto

Atomico spår halverade investeringar i europeiska startups jämfört med 2021

Riskkapitalbolaget Atomico bedömer att investeringarna i europeiska techstartups kommer att uppgå till 45 miljarder dollar i år. Det är en betydande minskning från 82 miljarder dollar året innan och en mer än halvering jämfört med 2021 när 100 miljarder-strecket passerades för första gången.

Atomico presenterar siffrorna i en rapport. I den står det att skälet till varför färre riskkapital väntas bli investerat i år, beror på att bolagen i det senare utvecklingsskedet väljer att försena nya finansieringsrundor. En annan faktor är att investerare är långsammare denna gång i att placera ut sitt kapital.

Atomico skriver att vissa av bolagen tog in senast pengar vid slutet av 2021 eller i början av 2022, och kommer att behöva återvända till riskkapitalmarknaden under nästa år eller 2025 för att överleva.

Atomico uppskattar att antalet europeiska startups i tidig fas kommer att öka till över 66 000 från 41 000 under de kommande åren. På samma sätt spås antalet nya bolag i tillväxtfas, det vill säga de som tagit in minst 20 miljoner dollar, att fördubblas till 8 000 under samma period.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER