Bildkälla: Stockfoto

Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner släpps från ryskt fängelse efter fångutväxling

Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner släpptes på torsdagen från ryskt fängelse i ett uppmärksammat fångutbyte mellan USA och Ryssland. Det rapporterar flera medier, bland annat CNN och NBC News.

Griner greps i februari på Moskvas Sheremetyevo-flygplats efter att ryska myndigheter sagt att de hittat vapebehållare med cannabisolja i hennes bagage. Hon fängslades senare på grund av narkotikaanklagelser.

"Jag säger er att jag är fast besluten att få hem henne och få hem henne säkert - tillsammans med andra, kan jag tillägga", sa USAs president Joe Biden den 9 november.

Fångutbytet skedde mot den ryske vapenhandlaren, Viktor Bout, som avtjänat 11 år av ett 25-årigt fängelsestraff i USA. Bout dömdes för att ha sålt vapen till colombianska rebeller.

Kvar i fängelse i Ryssland är Paul Wheland. Han avtjänar ett 16-årigt långt straff för spioneri.

Personer som är bekanta med förhandlingarna om hans frigivning säger att ryssarna vägrade släppa Whelan utan att få en rysk spion i utbyte. USA insisterar på att man inte har några ryska spioner i förvar och därmed ingen som kan bytas ut för att uppfylla Kremls krav.

Tidigare i år har dessa tre personer nämnts i ett möjligt fångutbyte mellan USA och Ryssland.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER