Bildkälla: Stockfoto

BAE Systems uppges handla med länder som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter

Storbritanniens största försvarsbolag, BAE Systems, anklagas i en rapport för att ha etablerat handelsförbindelser med länder som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter. Det uppger den brittiska icke-statliga organisationen Action on Armed Violence, AoAV, i en ny rapport.

Under det senaste decenniet har bolaget haft en handelsrelation med 81 länder och en rapporterad relation med ytterligare 12, vilket sammanlagt står för nästan hälften, 48 procent, av alla länder globalt.

Bland dessa länder återfinns 13 på Storbritanniens lista över länder som anklagas för mänskliga rättighetsbrott. De har även handlat med 29 länder vars militära agerande har skadat eller dödat civila. Nio länder har under de senaste tio åren upplevt en eller flera militärkupper.

BAE Systems har kommenterat rapporten med att man varken kan bekräfta eller förneka vem man säljer till, men att man spelar en nyckelroll för att legitima regeringar ska kunna försvara sitt land och skydda sina medborgare. Man uppgav också att man rigoröst upprätthåller etiska normer.

Det senaste året har BAE Systems aktie stigit cirka 27 procent. För närvarande är aktien ned 2,5 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER