Bildkälla: Stockfoto

Södra Sverige har problem med elproduktionen - Kristersson (uppdatering)

(Uppdateringen gäller stycke 4-6)

De södra delarna av Sverige har ett betydande bekymmer med elproduktionen, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens.

Enligt statsministern är läget relativt akut. Södra Sverige är det område i Europa med minst installerad elproduktion i jämförelse med elbehovet, säger statsministern.

På grund av att flera kärnkraftsreaktorer inleder underhåll är risken att elpriserna stiger än mer, enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Därför behövs det både mer elproduktion och "en ökad robusthet", enligt ministern.

På pressträffen presenteras även nya förslag. Regeringen ska återkomma med ett nytt uppdrag till Svenska kraftnät och Energimyndigheten innan årsskiftet om planerbar produktion för att öka försörjningstryggheten.

Det gäller bland annat att förstärka kartläggningen för att säkerställa ytterligare kapacitet samt löpande redovisa upphandlingar av planerbar produktion.

Vidare ska staten "visa vägen" genom att spara energi hos sina myndigheter. Den nationella kampanjen om att spara el ligger kvar.

Regeringen håller pressträff gällande energikrisen. Med på pressträffen är statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), samt generaldirektörerna för Svenska kraftnät och Energimyndigheten.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER