Odin Global minskade 2,63 procent i april - företag sänker försäljningsprognoser
Bildkälla: Stockfoto

Odin Global minskade 2,63 procent i april - företag sänker försäljningsprognoser

Fonden Odin Global C minskade 2,63 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 3,13 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 12,72 procent och är därmed bättre än index som har minskat 13,37 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Harald Nissen och Håvard Opland.

Inledningsvis skriver förvaltarna att april blev en turbulent månad, vilket kan förklaras av Donald Trumps "liberation day" där kraftigt höjda tullar annonserades.

"Tullsatserna var högre än vad de flesta hade förväntat sig, särskilt gentemot Kina och andra asiatiska länder, vilket ledde till börsfall, en försvagad amerikansk dollar och högre räntor på amerikanska statsobligationer. Det var troligen just ränteuppgången som pressade Trump att pausa införandet av tullarna i 90 dagar", skriver förvaltarna.

Syftet med tullarna beskrivs vara att bland annat minska USA:s stora handelsunderskott och återuppbygga den amerikanska ekonomin. Men när värdet på amerikanska statsobligationer sjönk och räntorna på statsskulden därmed ökade blev trycket för stort, enligt förvaltarna.

"USA importerar inte bara betydligt mer än de exporterar, utan spenderar också mycket mer än vad man får in via skatter och avgifter. Landet är därmed beroende av att omvärlden fortsatt har förtroende för den amerikanska ekonomin och är villig att låna ut pengar till rimlig ränta."

Förvaltarna skriver vidare att tullarna sannolikt inte kommer sänkas tillbaka till noll och att grundtullarna på 10 procent ligger kvar. Den största utmaningen nu är osäkerheten kring nivåerna på tullarna, vilket gör att företagens investeringar pausas.

I kvartalsrapporterna som började komma in i april var fokuset snarare på framtidsutsikter än kvartalet i sig. Många företag beskrivs sänka sina försäljningsutsikter.

"Det är i tider som dessa en stor fördel att äga starka, robusta bolag med god finansiell ställning och starka konkurrenspositioner. Vi vet inte om världsekonomin är på väg in i en recession, men vi vill vara säkra på att våra bolag klarar även en svagare konjunktur. Vi föredrar bolag som säljer nödvändiga varor och som kan höja priserna utan att kunderna minskar efterfrågan – till exempel affärskritisk programvara och läkemedelsprodukter."

Bland de starkaste bidragsgivarna under månaden fanns Constellation Software, Wolters Kluwer, Verisign och SAP, samtidigt som de svagaste bidragen kom från Judges Scientific, Bunzl och Thermo Fisher.

De största innehaven vid månadsskiftet var Visa, Beazley samt Constellation Software med portföljvikter om 5,50, 4,77 respektive 4,61 procent.

Odin Global C, %april, 2025
Fond MM, förändring i procent-2,63
Index MM, förändring i procent-3,13
Fond i år, förändring i procent-12,72
Index i år, förändring i procent-13,37
Börsvärldens nyhetsbrev