Lannebo Sverige minskade 2,6 procent i april – ser tydliga risker i världsekonomin
Bildkälla: Stockfoto

Lannebo Sverige minskade 2,6 procent i april – ser tydliga risker i världsekonomin

Fonden Lannebo Sverige minskade 2,6 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 1,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 1,9 procent och är därmed sämre än index som har minskat 0,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Martin Wallin och Robin Nestor.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det finns tydliga risker i världsekonomin som har en inverkan på allmän riskaptit, investeringsvilja, framtidstro och reella företagsvinster.

"Kvartalsrapporter för majoriteten av fondens innehav har redovisats där flertalet bolag deklarerar höjda, eller att de ska höja priser på den amerikanska marknaden. Med en försvagad dollar är inflationsriskerna i USA förhöjda och dilemmat med räntesänkningar delar amerikanska administrationen och centralbanken", skriver förvaltarna.

Bland fondens innehav lyfts Ericsson som levererade en stark rapport med en positiv utveckling inom nätverksområdet, där försäljningen ökade 3 procent organiskt och lönsamheten stärktes. Dessutom gynnades bruttomarginalen av en högre andel försäljning till Nordamerika, samtidigt som rörelsemarginalen uppgick till 19,8 procent.

"Nettokassan var stabil mot utgången av december 2024 på nära 40 miljarder kronor exkluderat en kommande försäljning av Iconective på cirka 10 miljarder kronor. Ericsson ser begränsade effekter av tullar med stöd av lokal produktion och en marknadsledande position."

Vidare lyfts Autoliv som upprepade sin prognos för helåret, där försäljningen väntas växa 2 procent organiskt och rörelsemarginalen förbättras mot föregående år.

"Bolaget har gedigen erfarenhet av att hantera både logistiska utmaningar och stigande råvarukostnader. Som följd av senaste årens förhandlingar med kunder om vidareföring av kostnadsökningar höjs nu priserna direkt för att motverka lönsamhetstapp. Personbilstillverkarnas volatilitet i orderläggningen minskade men är fortsatt förhöjd jämfört med tiden innan pandemin."

För Sandviks del växte både order och försäljning, även om det beskrivs ha varit en stor variation mellan affärsområdena. Särskilt efterfrågan på gruvutrustning var positiv, där den organiska ordertillväxten var 7 procent, exkluderat större affärer.

Gällande portföljaktiviteten gjordes större köp i SEB, Trelleborg och Hexpol, medan större försäljningar gjordes i Nordea, Swedbank och Sandvik.

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Ericsson, Swedbank och SKF med portföljvikter om 7,5, 6,6 respektive 6,4 procent. De största sektorerna var samtidigt industri, finans och material.

Lannebo Sverige, %april, 2025
Fond MM, förändring i procent-2,6
Index MM, förändring i procent-1,4
Fond i år, förändring i procent-1,9
Index i år, förändring i procent-0,6
Börsvärldens nyhetsbrev