Bildkälla: Stockfoto

UAE-avtal kan göra att Microsofts AI-teknik skickas till Förenade Arabemiraten - Reuters

Amerikanska teknikjätten Microsofts avtal med AI-bolaget G42, som stöds av Förenade Arabemiraten, kan på sikt innebära att Microsofts AI-produkter, såsom chip och verktyg skickas till Förenade Arabemiraten. Det uppger Microsoft-toppen Brad Smith i en intervju med Reuters.

Han menar att avtalet eventuellt kan gå in en andra fas som omfattar export av kritisk AI-teknik. Det handlar bland annat om modellvikter, som är en nyckelkomponent i AI-system.

Uppgifterna har dock väckt oro bland en del amerikanska politiker, som menar att en sådan överföring skulle kunna ha nationella säkerhetsmässiga konsekvenser.

”Trots de betydande konsekvenserna för den nationella säkerheten har kongressen fortfarande inte fått någon omfattande information från den verkställande makten om detta avtal. Jag är oroad över att rätt skyddsräcken inte finns på plats för att skydda känslig teknik med ursprung i USA från kinesiskt spionage med tanke på (Kinesiska kommunistpartiets) intressen i Förenade Arabemiraten”, sade Michael McCaul, den republikanske ordföranden för utrikesutskottet i USA:s representanthus, till Reuters. ”
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER