Bildkälla: Stockfoto

Tjänsteindikator: Läget i tjänstesektorn fortfarande hyggligt - men tillväxttakten mattas av

Läget i tjänstesektorn är fortfarande hyggligt, enligt Almegas tjänsteindikator för det tredje kvartalet.

Sedan början av 2021 har produktionen i tjänstesektorn vuxit stadigt. Under det andra kvartalet 2022 var produktionen 7,1 procent högre än under samma kvartal 2021.

– Nu börjar dock tillväxttakten mattas av. Enligt tjänsteindikatorn växer produktionen i tjänstesektorn långsammare under det tredje kvartalet i år, säger Patrick Joyce, chefsekonom på Almega.

– Tillväxten drivs främst av bemanningsbranschen som gynnas av en fortsatt stark arbetsmarknad. Men även om förväntningarna på framtiden fortfarande är goda, har de dämpats avsevärt det senaste kvartalet, fortsätter Joyce.

Vidare har tjänsteföretagens försäljningspriser ökat i allt snabbare takt, främst på grund av ökade drivmedels- och energipriser - vilket i synnerhet påverkat priser på transporttjänster. De senaste månadernas sjunkande drivmedelspriser kan dock innebära att priserna på transporter faller tillbaka, menar chefsekonomen.

Tjänsteindikatorn har tagits fram av Almega sedan 2001 för att ge en indikation om vart konjunkturen i den privata tjänstesektorn är på väg på kort sikt.

Den privata tjänstesektorn står för mer än hälften av Sveriges BNP.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER