Bildkälla: Stockfoto

Placera avvaktar i Nokian Tyres till sikten klarnat

Finländska däcktillverkaren Nokian Tyres har på grund av Rysslands invasion av Ukraina fått ge upp den marknaden samt den största av sina tre fabriker. Nu tvingas bolaget försöka växla upp produktionen på annat håll, vilket är varken billigt eller snabbt åtgärdat. Det skriver Placera i en analys där man ställer sig frågande till om alla motgångarna är inprisade i kursen.

“Svaret beror lite på tidsperspektivet. Räknat på årets och nästa års förväntade vinster ligger p/e-talet på 21 respektive 12 enligt S&P Global och det är högt i en volatil bransch”, skriver analystjänsten.

Enligt Placera är det inte otänkbart att Nokian Tyres kan ha satt sig i en guldsits framåt 2025 och 2026 med ny kapacitet i moderna fabriker. Men detta kräver samtidigt tunga investeringar under en osäker konjunkturutveckling.

“Läget påminner en del om att ge sig ut i vinterväder med ett oprövat fordon. Det kan sluta lyckligt men man gör bäst i att hålla avstånd eller ännu hellre helt avstå att sätta sig i bilen tills sikten klarnar”, skriver Placera som ger rådet neutral.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER