Beslutsfattare ställs inför utmaningen att satsa på utveckling av data och AI samtidigt som de måste minska koldioxidutsläppen. Ett exempel på problemet är att datacentren i Irland förra året förbrukade mer elektricitet än landets alla hushåll tillsammans.
– Många organisationer tror att miljöansvar främst är molnföretagens uppgift, men sanningen är att det är ett gemensamt ansvar. Mer effektiva AI-modeller, som kan skapas med plattformar optimerade för molnet, bidrar till att minska duplicering och svinn, vilket leder till minskade utsläpp, säger Jerry Williams, miljöchef på SAS Institute.
SAS Institutes rapport bygger på insikter från branschexperter som lyfter fram de ökande miljöproblem som orsakas av dataanvändning. Molnet, trots dess driftseffektivitet, bidrar i hög grad till koldioxidutsläpp. Stora molnleverantörer som Amazon Web Services, Microsoft och Google gör framsteg inom hållbarhet, men även de organisationer som använder deras molntjänster har ett miljöansvar.
– Genom att minska den tid som krävs för dataanalys kan koldioxidutsläppen minska avsevärt. Oberoende forskning visar att AI-plattformen SAS Viya i genomsnitt är 30 gånger snabbare än kommersiella och öppna alternativ. Detta innebär att organisationer som använder SAS Viya kan minska sina växthusgasutsläpp med 50 ton under fem år, säger Spiros Potamitis, Senior Data Scientist på SAS Institute.
Spiros Potamitis betonar vidare vikten av att organisationer ser arbetet med att minska utsläpp som ett gemensamt ansvar. Om alla organisationer tar ansvar för effektiviteten i resursanvändningen i molnet blir den sammantagna effekten betydande.
Spiros Potamitis, Senior Data Scientist på SAS Institute
Yves Mulkers, datastrateg på 7wData, en digital publikation fokuserad på datahantering och ny teknik, understryker vikten av att optimera IT-infrastruktur för att minska energiförbrukningen. Yves Mulkers säger:
– Organisationer kan öka sin hållbarhet avsevärt genom att fokusera på virtualisering, använda AI för att hantera data och optimera språkmodeller. Det är ytterst viktigt att samarbeta med innovatörer som utvecklar sådana lösningar.
Luke Davies, ansvarig för datacenter på GlobalConnect, en ledande leverantör av digital infrastruktur och nätverkstjänster, framhåller framsteg inom datacenterdesign, inklusive förbättrade lösningar för kylning och återanvändning av överskottsvärme för uppvärmning, som viktiga åtgärder för att minska energiförbrukningen.
– Vi har sett framgångsrika satsningar för att minska koldioxidutsläpp från datacenter, som vårt projekt där vi leder om värme till 1 500 hushåll i Köpenhamn, säger Luke Davies.
Den ökande användningen av generativ AI gör hållbarhetsarbetet mer komplext. Rapporter visar att Chat GPT-3 förbrukar betydande resurser och att Chat GPT-4 använder ännu mer. Eftersom datacenter är resursintensiva både direkt, genom energi- och vattenförbrukning, och indirekt, genom konstruktion och användning av utrustning, är experter överens om att innovation krävs för att öka hållbarheten.
Spiros Potamitis påpekar vikten av att använda övervakningsverktyg för att få grepp om resursanvändningen. Det är också viktigt att bygga kontrollpaneler som ger en helhetssyn på miljö, sociala frågor och styrning (ESG – Environmental, Social, Governance), samt att samarbeta med molntjänsteleverantörer och med mjukvaruleverantörer för att analysera hållbarhet.
– Det handlar om att göra små, gradvisa förändringar som tillsammans ger en stor effekt, säger Spiros Potamitis.
SAS Institutes rapport beskriver även den ineffektivitet som kan uppstå när organisationer sprider sin användning över flera molnplattformar (cloud proliferation). Företagets forskning visar att spretig användning av molnresurser och dataanalyslösningar utgör problem för 99 procent av stora organisationer: ökade kostnader för infrastruktur, lagring och bearbetning, samt dold miljöpåverkan. Det är viktigt att optimera molnmiljöerna för att minska både kostnader och koldioxidutsläpp.
I takt med att efterfrågan på AI och avancerad dataanalys ökar, måste branschen balansera innovation och hållbarhet. Detta driver tekniksektorn att utveckla innovationer inom datacenterdrift och mer effektiva algoritmer. Microsoft hävdar till exempel att deras molnplattform Azure är upp till 93 procent mer energieffektiv än traditionella datacenter.
– Det akuta behovet av att hantera klimatförändringar, opinionstryck och ny lagstiftning gör att företag i allt högre grad behöver prioritera hållbarhet när de väljer leverantörer. Utan datacenter skulle AI inte kunna existera, så det finns ett grundläggande incitament att göra dem så effektiva som möjligt, säger Luke Davies.
SAS Institutes rapport understryker behovet av att utvärdera molnstrategier, optimera IT-infrastrukturen och anta arbetssätt som främjar hållbarhet.
– Med tanke på den snabba klimatförändringen måste organisationer anstränga sig för att hantera data hos ansvarsfulla molntjänsteleverantörer och kontinuerligt optimera resursanvändningen för att minska utsläppen, avslutar Spiros Potamitis.