Bildkälla: Stockfoto

Lannebo High Yield ökade 0,7 procent i februari - flera nya innehav

Fonden Lannebo High Yield steg 0,7 procent i februari, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,6 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,4 procent och är därmed sämre än index som har ökat 2,7 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Katarina Carlsson och Karin Haraldsson.

I februari fortsatte trenden från föregående månad med starka kreditmarknader och minskande kreditspreadar, skriver förvaltarna. Det var fortsatt hög aktivitet på primärmarknaden och fonden deltog i flera emissioner.

Under månaden investerade fonden i efterställt kapital utgivet av norska DNB och svenska Swedbank. Förvaltarna gör bedömningen att efterställt kapital i välskötta nordiska banker ger attraktiv avkastning.

Fonden investerade även i en obligation från norska Airswift. Bolaget är ett bemanningsföretag som huvudsakligen anställer ingenjörer, med specialisering på energisektorn.

Under månaden avyttrade fonden några av obligationerna i Balder och Castellum som har handlat upp så att de numera avkastar mer i nivå med investment grade-segmentet, då förvaltarna ser begränsad ytterligare uppsida där.

På grund av det höga ränteläget ser förvaltarna inte att man får mer betalt för högre kreditrisk och har därmed valt att öka kreditkvaliteten i fonden under det gångna året.

Inflationen har fortsatt att falla tillbaka och förvaltarna anser att man sannolikt sett de sista räntehöjningarna. Marknadens fokus har skiftat till när de första räntesänkningarna kan beräknas komma. Under månaden förblev den svenska styrräntan oförändrad.

Under perioden har fonden ökat både kreditdurationen och räntedurationen något. Detta är ett resultat av att fonden köpt in nya obligationer med något längre löptid och att några av dessa löper med fast ränta. Fonden valutasäkrar all utländsk valutaexponering mot svenska kronor.

Även om kreditspreadarna skulle komma ned något så får man fortfarande en historiskt hög avkastning gentemot företagsobligationer, skriver förvaltarna. Givet ett oförändrat ränteläge ligger fondens årliga förräntningstakt just nu på ungefär 7 procent efter avgift.

De tre största innehaven var Nordea, DNB Bank och Handelsbanken vars portföljandelar uppgick till 3,8, 3,4 respektive 3,0 procent. Största sektorer var samtidigt industrivaror och -tjänster, finans samt fastighet.

Gällande den geografiska fördelningen hade fonden störst exponering mot Sverige med 44,7 procent av allokerat kapital. Därefter kom Norge och Finland med exponeringarna 21,8 respektive 11,1 procent.

Lannebo High Yield, %februari, 2024
Fond MM, förändring i procent0,7
Index MM, förändring i procent0,6
Fond i år, förändring i procent2,4
Index i år, förändring i procent2,7
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER