Bildkälla: Stockfoto

Handelsbanken tror Ratos bildar affärsområde för konsultverksamhet om Semcon-bud går igenom

Handelsbanken har gjort en analys av Ratos. I den konstateras det att bolaget både besitter de finansiella musklerna för att uppnå ett ebita-resultat på 3 miljarder kronor 2025, samt väntas klara av en konjunkturnedgång bättre än konkurrenterna bland annat på grund av en betydligt lägre värdering.

Banken kommenterar också budet på teknikkonsulten Semcon. Man lyfter fram att Ratos besitter konsulterfarenhet då vd Jonas Wigström var tidigare vd för det som är idag teknikkonsulten Afry. Ratos har också i år köpt teknikkonsulten Knightec och framåt ser Handelsbanken bland annat synergier med Semcon om budet går igenom.

“Sannolikt kommer konsultverksamheten utgöra ett eget affärsområde”, skriver Handelsbanken.

Vad gäller värderingen har Handelsbanken valt att skruva ned Ratos vinstprognos med 4 procent för 2023 med anledning av dystrare konjunkturutsikter.

“Den rekordstora orderboken indikerar en stabil utveckling i det kortare perspektivet. Värderingen är 40 procent lägre än för jämförbara bolag, men då hela sektorn handlas till lägre värderingsmultiplar har vi sänkt vår långsiktiga riktkurs (tre års sikt) till 57 kronor, vilket implicerar en ev/ebit-multipel på 10x (2025p). Vår kortsiktiga rekommendation är Köp och vår långsiktiga rekommendation är Outperform”, skriver banken.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER