Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Europa – överraskande inflationssiffror påverkade marknaderna negativt

Aktiefond Europa backade 4,9 procent medan jämförelseindex sjönk med 4,3 procent.

Kvartalet inleddes positivt med stöd av relativt robusta halvårsrapporter och förhoppningar om en mjuklandning av ekonomin. Därefter backade marknaderna i augusti och september då inflationen kom in högre än väntat och de hökaktiga tongångarna från centralbankerna tilltog.

”Den amerikanska realräntan steg kraftigt och nådde den högsta nivån på fjorton år. Samtidigt ökade oron för den kinesiska ekonomin och dess pressade fastighetssektor, samt för uteblivna kinesiska stimulanser”, skriver Europafondens förvaltare Rickard Alte.

Det höga ränteläget gynnade värdeaktier som under kvartalet gick bättre än tillväxtaktier, efter att förhållandet varit det omvända under första halvåret. Energisektorn gick starkast, drivet av ett kraftigt stigande oljepris, följt av finans och hälsovård. Lyxsektorn var den svagaste sektorn tillsammans med teknologisektorn som gick relativt starkt under första halvåret.

Innehaven i TotalEnergies gav stöd till avkastningen, liksom Novo Nordisk och Adyen. Negativa bidrag kom framför allt från Richemont som hade en stark inledning på året samt från Prudential, Shell och ASML. Fonden fick också stöd av innehavet i byggmaterielbolaget Saint Gobain. Aktien har presterat väldigt bra och övervikten i bolaget reducerades under kvartalet.

Innehaven i SAP och ASML minskades också efter en bra utveckling, medan innehaven i Nestlé och Akzo ökades. Ett nytt innehav var det globala gruvbolaget Anglo American.

I närtid riktas marknadens intresse mot bolagens rapporter för det tredje kvartalet där inte minst orderingången kommer att vara i fokus. Rickard Alte nämner att det finns signaler som pekar på att volymtillväxten mattas av men att resultaten ändå kan bli hyfsade då många industribolag fortfarande har en orderbok att beta av.

Vad gäller vinsttillväxten i Europa förväntar sig marknaden cirka en procent i år och cirka sju procent 2024 vilket Rickard Alte tycker låter högt. Han bedömer därför att riskerna finns på nedsidan, inte minst mot bakgrund av det höga ränteläget som kan bita sig fast längre än väntat.

”Många hushåll har kunnat finansiera sin konsumtion med besparingar en tid, men vi ser nu att de börjar strama åt något. Europeiska bolag är dock fortsatt förhållandevis lågt värderade ur ett historiskt perspektiv vilket kan ge ett stöd till utvecklingen”, menar Rickard Alte.

Fondens innehav är koncentrerat kring 15–20 aktiva positioner över olika sektorer. Fokus ligger på kvalitetsbolag med en stark balansräkning, som bedöms vara undervärderade och ha en god förväntad avkastningspotential.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER