Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Europa – fonden tog nya aktiva positioner under ett starkt sista kvartal

AMF Aktiefond Europa avkastade 2,9 procent under årets sista kvartal, medan fondens jämförelseindex steg med 3,0 procent. Marknaden nådde sin botten i slutet på oktober men gick därefter mycket starkt ända fram till årsskiftet.

Det var ett händelserikt kvartal där fokus låg på inflationen och ränteutvecklingen. Den amerikanska tioårsräntan peakade på 5 procent i oktober, men föll därefter rejält under årets två sista månader drivet av fallande inflationsförväntningar.

”Marknaden var snabb med att prisa in räntesänkningar vilket drev på börsuppgången. I december bekräftade den amerikanska centralbanken FED att siffrorna pekade i rätt riktning och att marknaden såg framför sig fler och tidigare sänkningar under 2024”, säger Rickard Alte.

I Europa, exempelvis Tyskland, sågs liknande kraftiga räntenedgångar och här förväntar sig marknaden att ECB i likhet med FED kommer att sänka styrräntan med cirka 1,5 procentenheter under 2024.

De flesta sektorer hade positiv avkastning men fastighetssektorn utmärkte sig som den starkaste. Energisektorn hade den svagaste utvecklingen, till följd av att oljepriset föll kraftigt, och även läkemedel backade. Stockholmsbörsen var en av de starkaste. Sämst gick aktiemarknaderna i Norge och Storbritannien som båda uppges ha en relativt stor del olje- och läkemedelsbolag.

Fondens avkastning fick stöd av undervikterna i läkemedelsbolagen Sanofi, Bayer och Novartis, samt i Shell och BP. Övervikten i halvledarbolaget ASML bidrog också positivt. Astra Zeneca, Total Energies och Nestlé bidrog däremot negativt.

Nya innehav och aktiva positioner är Alcon, ledande inom kontaktlinser, och Anheuser-Busch InBev, ABI, världens största ölproducent. Fonden ökade även innehavet i försäkringsbolaget AXA. Under perioden såldes hela innehavet i klädföretaget Inditex efter att aktien gått väldigt starkt och hela innehavet i glasögontillverkaren Essilor Luxottica, liksom delar av innehavet i läkemedelsbolaget Roche.

Värderingen av europeiska aktier ligger nu på en historiskt låg nivå. P/E-talet för tolv månader framåt är 12,7 jämfört med USA-börsens 19,5.

”USA:s index har ett fåtal bolag som drar upp värderingen, men även rensat för dessa framstår europeiska aktier som lågt värderade. Europeiska bolag har även överlag starka balansräkningar och kassaflöden, och många bolag, framför allt banker och energibolag, har också återkommande stora återköpsprogram”, säger Rickard Alte.

Den geopolitiska risken är också fortfarande en variabel att ta hänsyn till.

”Det pågående kriget i Mellanöstern är ett orosmoment då konflikten har gjort det svårare och dyrare att skeppa olja och andra varor genom regionen, något som skulle kunna medföra en press uppåt på oljepriset och inflationen”, avslutar Rickard Alte.

Fondens innehav är koncentrerat kring drygt 20 aktiva positioner fördelade över olika sektorer. Fokus ligger på kvalitetsbolag med stark balansräkning, som bedöms vara undervärderade och ha en god förväntad avkastningspotential.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER