Bildkälla: Lucy Global Fund

Vem drömmer inte om att ”äga” (ett par) Louboutin?

Gästkrönika Börsvärlden välkomnar Therese Nyren, Lucy Global Fund, som ny krönikör. Här får vi en inblick i delar av skons historia och hur man kan tjäna på andras lyxinköp utan att själv ha egna designskor i garderoben

De skor vi har på våra fötter skyddar oss inte enbart från väta och kyla utan signalerar också status och välstånd.  Att de skor vi väljer att bära sänder ett budskap om vilka vi är och vilken social status vi har i samhället är inget nytt. Redan på faraonernas tid användes skor som en tydlig statusmarkör.

I antikens Grekland var det endast de välbärgade som fick gå klädda i sandaler som smyckades med guld och ädelstenar och att gå med mer eller mindre obekväma skor symboliserade att skobäraren inte behövde ägna sig åt kroppsarbete.

På samma sätt har den högklackade skon sedan mitten av 50-talet varit en statusmarkör för kvinnor. De höga stilettklackarna har alltsedan de introducerades i mitten av förra seklet ansetts vara kontroversiella och har genom tiderna skapat livlig debatt. Och precis som i antikens Grekland där obekväma skor symboliserade att bäraren inte behövde ägna sig åt hårt fysiskt arbete så symboliserar också de högklackade skorna och stilettklackarna, som ju knappast är något man bär för att de är komfortabla, att kvinnan inte behöver utföra tungt kroppsarbete. Stilettklackarna har ofta kritiserats inte bara för att de försvårar för kvinnor att gå utan också för att symbolisera mäns förtryck av kvinnor. Men de har också tvärtemot i andra debatter och sammanhang setts som en symbol för kvinnors makt och frigörelse. Det råder helt klart odelade meningar om vad man tycker stilettklacken symboliserar och signalerar.

Det har dock inte alltid varit förbehållet kvinnor att bära högklackat. Under Ludvig den XIV:s styre var det vanligt att män som tillhörde hovet bar höga klackar. Höga klackar blev därför väldigt eftertraktade eftersom de visade att bäraren befann sig nära den kungliga eliten.

Man kan alltså inte påstå att skor bara är skor då skor i allra högsta grad används som statussymboler och som viktiga markörer i politiska debatter och diskussioner.

Fortfarande idag år 2021, markerar vårt val av skor vår sociala och ekonomiska position i samhället och riktigt dyra designerskor visar att bäraren är välbeställd och har råd med excesser och det är mycket tack vare den omåttligt populära TV- serien ” Sex and the City” som de riktigt höga och lyxiga designerklackarna blivit högsta mode. Höga klackar från skotillverkare som Christian Louboutin, Jimmy Choo, Manolo Blahnik med flera blir statusmarkörer och ”must haves” för alla som har råd. Många är de kändisar som burit Louboutin med den klassiska röda sulan, på röda mattan och eftersom kändisar är vår tids modeikoner blir ofta kläder och skor de bär trendigt mode som andra vill ta efter vilket har gjort att Louboutin och andra märkesskor har blivit hett efterfrågade och eftertraktade.

Ett par riktigt fina designerskor kan man likväl som designerväskor investera i då de ökar i värde över tid, förutsatt att de är välvårdade och unika. Och har man inte råd att ha ett par egna designerskor i garderoben så kan man naturligtvis investera i bolagens aktier och fonder för att tjäna en hacka på andras lyxinköp. Genom att investera i de märken du själv tycker om blir sparandet mycket roligare och intressantare och på ett sätt kan du då säga att du faktiskt” äger” (ett par) Louboutin?  Vem vill inte göra det.

Therese Nyren, portfolio manager på Lucy Global Fund, fristående krönikör.

https://www.lucyglobalfund.com/

 

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER