I SAMARBETE MED XOMA AB
Bildkälla: Xoma AB

Innovativ algodling på väg till börsen – möt VD Isac Andersson

intervju Xoma AB förbereder sig för en börsintroduktion och nyemission i september, och har utvecklat ett banbrytande odlingssystem för alger som kan leverera färska alger året runt. I en exklusiv intervju berättar Isac Andersson, vd för Xoma AB, om företagets framtidsplaner, marknadspotentialen och den växande efterfrågan på hållbara proteinkällor.

Samma dag som memorandumet för pågående emission offentliggjordes mötte Börsvärlden Isac Andersson, VD för Xoma AB, ett företag som just nu förbereder sig för att gå in på börsen. Vi möter en ledare för ett innovativt bolag som har utvecklat ett unikt odlingssystem för alger, ett område som förväntas växa kraftigt under de kommande åren. Med både en nyemission och en börsintroduktion på gång, är Xoma i en spännande fas, och vi tar tillfället i akt att lära oss mer om företaget, deras vision och framtidsplaner.

Xoma AB grundades 2016 och har sedan dess fokuserat på att utveckla hållbara lösningar för odling av alger. Företaget har tagit fram ett landbaserat, slutet system för algodling, vilket innebär att man kan producera färska alger året runt, oberoende av säsong eller väderförhållanden. Detta är en stor fördel jämfört med traditionella metoder där alger odlas i havet och endast skördas en gång per år. Med det här systemet har Xoma möjlighet att möta den ökande globala efterfrågan på hållbara proteinkällor.

Xoma är på väg att gå in på börsen. Kan du berätta lite om vad som ligger bakom detta beslut?

 – Vi har arbetat intensivt med att utveckla vår teknik och affärsmodell sedan starten 2016. Börsintroduktionen är ett naturligt steg för oss för att få in det kapital som behövs för att skala upp vår produktion. Med det nya kapitalet kan vi bygga en storskalig, modulär anläggning som kommer att vara redo att säljas på marknaden under andra kvartalet 2025.

Vad är det som gör ert odlingssystem så unikt jämfört med andra lösningar på marknaden?

 –  Vårt system är unikt eftersom det är landbaserat och slutet, vilket innebär att vi inte behöver byta vatten i systemet. Traditionellt sett, med landbaserade fiskodlingar, tar man in havsvatten och släpper ut det igen, vilket kräver miljötillstånd. Med vårt system behöver vi bara ersätta det vatten som avdunstar, och eftersom algerna tar upp näring från vattnet och inte släpper ut några föroreningar, är vår metod både hållbar och effektiv.

Marknadspotential och framtidsutsikter

Marknaden för alger växer snabbt och förväntas fortsätta att expandera. Enligt rapporten "Seaweed for Europe" förväntas marknaden för alger växa med cirka 2,7 miljarder euro per år de kommande åren. För närvarande är den globala produktionen av alger cirka åtta miljoner ton, medan den asiatiska marknaden redan producerar 35 miljoner ton årligen. Detta indikerar en betydande tillväxtpotential, särskilt för företag som Xoma, som har en teknik som möjliggör året-runt-produktion av alger.

Ni har nämnt att ni har sett en stor efterfrågan på era produkter. Vilka är era primära målgrupper?

 – Vi ser två huvudsakliga kundkategorier för våra produkter. Den första gruppen är bönder som är vana vid odlingsteknik och grödor och som letar efter nya inkomstkällor. Den andra gruppen är proteintillverkare och kosmetikatillverkare som vill använda algernas näringsinnehåll och kanske även driva egna odlingar för att effektivisera sina produktionsled. Dessutom finns det havsbaserade odlare som idag endast kan erbjuda färska alger under en begränsad tid på året, men som kan vara intresserade av att erbjuda alger året runt med vår teknik.

Vilka risker ser ni på den här marknaden, och hur har ni förberett er för dessa?

 –  Som med alla växande marknader finns det alltid risker. Det är svårt att exakt förutsäga när marknaden för alger kommer att nå sin fulla potential, även om prognoserna är mycket positiva. Vi har dock förberett oss genom att göra noggranna kalkyler och säkerställt att vår affärsmodell är robust även under olika marknadsscenarier. Vi har också tagit höjd för eventuella utmaningar som höga energipriser, och vi har arbetat med energieffektiva lösningar för att minska vår sårbarhet.

Strategier för tillväxt och konkurrensfördelar

Xoma AB har en tydlig strategi för att expandera sin verksamhet och dra nytta av den växande efterfrågan på hållbara proteinkällor. Företaget planerar att bygga fler anläggningar i Europa, inklusive länder som Polen, Tyskland och Österrike, där traditionell algodling annars inte skulle vara möjlig på grund av avståndet till havet. Tack vare deras slutna system behöver de inte vara nära kusten, vilket öppnar upp för en helt annan marknadsnärvaro och möjliggör större geografisk flexibilitet.

Hur ser konkurrensen ut för er just nu?

 –  På området för makroalger, som är vårt fokus, har vi hittills bara sett en konkurrent i Europa. Det finns också en marknad för mikroalger, som främst används i kosmetika och biobränslen, men där är vi inte aktiva. Vår konkurrensfördel ligger i vårt landbaserade system och vår förmåga att erbjuda en hållbar, skalbar lösning för året-runt-produktion av alger.

Vad kan du säga om era planer för framtiden och hur ni ser på möjligheterna för expansion?

 –  Vi har stora planer för framtiden och ser många möjligheter att expandera vår verksamhet. Vi har en teknik som är både skalbar och hållbar, och vi ser potential för att växa både i Europa och globalt. Vår långsiktiga ambition är att bli ledande inom landbaserad algodling och att bidra till att möta den växande efterfrågan på alternativa proteinkällor på ett miljövänligt sätt.

Xoma AB står inför en spännande framtid med planer på att skala upp produktionen och expandera sin marknadsnärvaro. Med deras slutna odlingssystem för alger har de positionerat sig väl för att dra nytta av den ökande globala efterfrågan på hållbara och näringsrika proteinkällor. Med en IPO och nyemission på gång är företaget redo att ta nästa steg på sin resa och välkomnar investerare att vara med på denna tillväxtresa.

Bara dagar efter att intervjun genomfördes meddelade Xoma AB att man har ingått en avsiktsförklaring med Dutch Seaweed Group för att utveckla en anläggning för landbaserad algodling med Xomas CLAS-teknologi, planerad för leverans hösten 2025. Anläggningen ska möjliggöra året-runt-odling av alger med minskad vatten- och energiförbrukning. Dutch Seaweed Group, en ledande aktör inom hållbar algodling i Europa, vill genom detta samarbete öka sin produktionskapacitet och stärka sin närvaro på den europeiska marknaden. En slutgiltig överenskommelse förväntas under första kvartalet 2025.


ERBJUDANDET I SAMMANDRAG OCH PRELIMINÄR TIDPLAN

Antal emitterade aktie                           1 300 000 + [300 000*] aktier

B-aktie                                                     En (1) aktie av serie B

Erbjudandepris                                      7,50 SEK per aktie

Emissionsbelopp                                    9,75+ [2,25*] MSEK

Bolagsvärde                                            52 MSEK före Erbjudandet

Utspädning                                             Vid fullteckning, 18,72 % och vid övertilldelning, 23,05 %

Teckningsförbindelser                          Teckningsförbindelser omfattas till 24,83 procent, motsvarande 0,99 MSEK av miniminivå av Erbjudandet

Anmälningsperiod                                 2 september – 13 september 2024

Offentliggörande av utfall                    Omkring den 16 september 2024

Likviddag                                                18 september 2024

Preliminär första dag för handel          27 september 2024

Minsta teckningspost                             700 aktier motsvarande 5 250 SEK

 

Läs mer om emissionen här

 

Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med Xoma AB. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER